Kabarett Protokoll

  Fa uns vuitanta anys, unes persones van atacar el feixisme creixent amb unes armes tan punyents com seductores: la paraula i la música. Des de l’escena dels cabarets berlinesos, es van permetre opinar i criticar, sempre amb humor i intel·ligència. Artistes com Bertolt Brecht, Hans Eisler, Ernst Toller, Kurt Tucholsky i Friedrich Hollaender provocaven la riallada del públic però alhora els advertien del que estava passant, en un moment en que dir segons què dalt d’un escenari començava a ser perillós. Mentre d’altres miraven cap a una altra banda, ells denunciaven la corrupció dels poderosos, les lleis injustes, i els perills del feixisme a ritme de tango o de foxtrot.

Molts van pagar el preu amb l’exili, la presó, l’extermini, el suïcidi… Les seves paraules i la seva música, però, segueixen vives. I pensem que ara és un bon moment per a tornar a escoltar-les.

Només la paraula i la música, velles armes de combat, poden rescatar el nostre humor i les nostres esperances. Ens hem trobat i hem començat a donar voltes al tema, a escollir cançons, a cantar-les, a explicar-nos coses sobre aquests temps que estem vivint. I ens hem adonat que volem compartir aquest procés de preparació amb vosaltres allà al davant. Explicar-vos el nostre pla. No sabem ben bé què veureu: un assaig? Una reunió clandestina amb cançons? Un trosset d’alguna cosa que belluga, lluitant per definir-se? No tenim pressupost, no tenim diners, però tenim el record del coratge d’aquells que es van negar a callar. Tenim les seves paraules, el seu humor, la seva música. I les ganes d’uns temps millors. Voleu venir a compartir amb nosaltres aquesta petita llibertat?

Fitxa artística
Direcció: Ester Nadal
Dramatúrgia: Helena Tornero
Música: Oscar Machancoses
Intèrprets: Oriol Genís, Helena Tornero, Oscar Machancoses i Júlia Genís.
Amb cançons de Friedrich Hollaender, Hans Eisler, Bertolt Brecht i altres autors.